![](https://st.violity.com/auction/uncos-images/oxo/10/9d1f9757b487d374b2011cb862617b16.jpg)
Фото © sciencedaily.com
Фахівці дослідницького центру Uni Research в Норвегії дослідили 500 немовлят з Непалу. Вони взяли у них аналіз крові і по прошестю 5 років провели тестування цих дітей.
За результатами дослідження, 5-річним малюкам з низьким рівнем вітаміну B12 важче справлятися з когнітивними завданнями: рішення головоломок, розпізнавання букв і інтерпретація емоцій інших дітей.
Вчені вважають, що дефіцит вітаміну B12 здатний порушити або уповільнити розвиток мозку у маленьких дітей. Причому це може статися навіть на початковій стадії внутрішньоутробного розвитку.
Що стосується вагітних, то нестача цього вітаміну може не тільки позначитися на подальшому розумовому розвитку дитини, але і передчасних пологах. Ризик розвитку недоношеної дитини зростає до 21%.
Ця проблема особливо актуальна для веганів і сироїдів, які вживають їжу виключно рослинного походження. У ній цього вітаміну немає. Їм доводиться купувати В12, синтезований штучно, приймати самим і давати дітям.
Для вегетаріанців це питання менш актуальне, оскільки вони вживають не тільки рослинну, але тваринну, хоч і беззабійну їжу. У яйцях і молочних продуктах B12 міститься мало, і потрібно приблизно знати, як і в яких кількостях споживати ці продукти, щоб його вистачало.