Відкриття вчених дозволило виявити нові властивості журавлини і хмелю

Відкриття вчених дозволило виявити нові властивості журавлини і хмелю

23 жовтня 2019, 14:17
Джерело: © popmech.ru
234
Спільними зусиллями вчених Санкт-Петербурзького державного університету та Інституту молекулярної біології рослин в Страсбурзі були відкриті нові природньо-трансгенні рослини.

Причина появи природньо-трансгенних рослин - агробактерії, які можуть змушувати окремі ділянки свого ДНК проникати в клітини рослин. Візуально це проявляється появою пухлин на коренях або стеблах.

Що примітно, деякі рослини, в які проникли агробактерії, здатні передавати ці «новоутворення» з покоління в покоління.

За заявою дослідників, до природньо-трансгенних рослин відносяться представники родів Nicotiana (тютюн), Ipomea (в'юнкові рослини) і Linaria (лікарська рослина льнянка). Після вивчення геномів і транскриптів сюди включили ще 631 вид рослин: дводольні види родів Eutrema, Arachis, Nissolia, Quillaja, Euphorbia, Parasponia, Trema, Humulus, Psidium, Eugenia, Juglans, Azadirachta, Silene, Dianthus, Vaccinium, Camellia і Cuscuta і однодольні види - Dioscorea alata (ямс) та Musa acuminata (банан загострений).

«Це, наприклад, найближчі родичі волоського горіху, арахіс, хміль, журавлина, чай, який ми п'ємо кожен день. Деякі люди бояться ГМО, тому що вважають отримання трансгенних рослин неприродним процесом. Однак бактерії користуються точно такими ж механізмами, що й люди при отриманні комерційних ліній ГМО. Наше дослідження показало, що це явище поширене набагато ширше, а значить, людство постійно стикалося з ГМО протягом усієї своєї історії», - підкреслила провідний автор статті, доктор біологічних наук, професор СПбДУ Тетяна Матвєєва.

Результати досліджень допоможуть вченим розібратися з функціями ділянок Т-ДНК і зрозуміти, як будуть вести себе створені людьми ГМО-культури в майбутньому.
Пошук по лотах
* Виберіть розділ
Шукати в розділі
Пошук:
Шукати результати в:
Cookies
Ми використовуємо обов'язкові файли cookie для коректної роботи сайту та додаткові, щоб зробити взаємодію з сайтом максимально зручною. Це допомагає нам персоналізувати ваш користувацький досвід, а також отримати аналітичну інформацію для покращення сервісу. Якщо згодні прийняти всі файли cookie, натисніть «Прийняти всі», якщо ні – «Тільки необхідні». Щоб дізнатися більше, перегляньте Політику використання cookie.