Японські вчені з Університету Осаки представили біорозкладаний пластик, зроблений з рослин.
Зараз в світі існує кілька типів биорозкладного пластика, проте у них є кілька недоліків - вони гірше в порівнянні зі звичайним пластиком, їх виробництво в кілька разів дорожче звичайного, і продукти з них можна виробляти в обмеженій кількості.
Крім того, фахівці Грінпісу відзначають, що біорозкладні полімери продовжують шкодити природі і не врятують планету від пластикового забруднення, оскільки оксорозкладні пакети розпадаються на пластик, а пакети з кукурудзи не розкладаються в умовах звалища.
Японські вчені зробили альтернативний тип биорозкладного пластика з целюлозних нановолокон і крохмалю. Пакети з цього полімеру мають водостійкість і високу міцність, проте розкладаються при тривалому знаходженні в умовах морської води.
Крім того, при виробництві цього типу пластика не використовується нафта, а значить, не виділяються парникові гази.
За словами вчених, найближчим часом вони збираються запустити масове виробництво своїх пакетів і з крохмалю.
Фото © hightech.fm
Фото © hightech.fm
Фото © hightech.fm