Вино і сир можна виготовити зі звичайних продуктів - вчені

Вино і сир можна виготовити зі звичайних продуктів - вчені

13 липня 2020, 15:00
Джерело: © hightech.fm
195
Челябінські вчені з Південно-Уральського державного університету (ЮУрГУ) з'ясували, що екстракт поширеної сорної рослини, низки волосистої, може стати джерелом ферментів для харчової промисловості, зокрема для виробництва сирів і вин.

Як заявили дослідники, екстракт з м'якоті листя череди волосистої (Bidens pilosa L.) прискорює розщеплення пептидних зв'язків білка, що робить його придатним для отримання різних біологічно активних речовин. Наприклад, тирозину, що входить до складу білків всіх живих організмів і вперше виділеного з сиру в 1846 році.

В ході досліджень було встановлено оптимальні умови активності виявлених ферментів при технологічному виробництві. Екстракт череди волосистої може стати недорогою заміною використовуваним у виробництві ферментам.

Відзначимо, що низка волосиста - це бур'ян, який засмічує сільськогосподарські посіви та пасовища, а її екстракт уповільнює зростання сусідніх рослин і знижує урожайность. Прі цьому відомі лікувальні властивості з відварів цієї трави.

За словами Ірини Потороко, завідуючої кафедрою «Харчові та біотехнології» ЮУрГУ, необхідно продовжити дослідження, щоб з'ясувати, яка частина рослини (коріння, стебло, квіти) володіє найбільшою протеазною активністю. На даний момент були досліджені тільки властивості листя.
Пошук по лотах
* Виберіть розділ
Шукати в розділі
Пошук:
Шукати результати в: