Нова розробка міжнародної групи вчених - «розумний» ніс на основі штучного інтелекту. Передбачається, що він змінить більшість методик, заснованих на використанні функції нюху.
Електронний ніс має штрих-код. Він змінює колір при контакті з випарами, які виникають при гнитті м'яса. А в основі розробки лежить використання нюхової системи тварин.
В ході тестування нового пристрою було використано
м'ясо курки, риби та яловичини. «Розумний» ніс зміг розпізнати неякісні продукти, а також ті продукти, які схильні до гниття, на 98,5%. І першорядну роль тут зіграв штучний інтелект.
За заявою одного з провідних авторів дослідження, їх інноваційна розробка протестована в реальних умовах досить успішно. Тому її можна використовувати в роботі з пакувальними матеріалами. Причому інтегрувати технологію в них швидко і використовувати її потім легко.
З точки зору практичної користі для споживачів - це величезна економія грошей. Адже розуміючи, що перед ними лежить зіпсований м'ясний продукт, ніхто купувати його не буде.
Також «розумний» ніс досить екологічний. Адже він нетоксичний і виготовлений з біологічнорозчинного матеріалу.