Вже давно відомо, що на наше сприйняття смаку їжі і напоїв впливають різні зовнішні фактори. Професійні кухарі намагаються оформити страви так, щоб вони виглядали максимально ефектно і естетично.
Сомельє стверджують, смак вина в дорогому келиху здається кращим, ніж в дешевих паперових варіантах. Про те, що не тільки зовнішній вигляд і матеріал посуду має значення на смакові рецептори, довели дослідники з Японії. Виявили вони це завдяки особливій склянці, здатній міняти в руці центр ваги.
Студент японського університету Масахару Хиросе разом зі своїм куратором Масахико інами, подорожуючи по Європі, помітили одну особливість. Смак вина змінювався від країни до країни разом зі змінами в формі посуду.
Дослідникам стало цікаво, чи можливо добитися аналогічного ефекту експериментальним шляхом. Вони розробили пристрій, який на перший погляд виглядає досить дивно: на механізмі зі змінним вантажем і спеціальним кріпленням розташований підсклянник. Гаджет змінює вагу підстаканника, коли людина підносить його до губ.
Масахару і Масахіко готуються представити свій винахід на серпневій виставці Siggraph 2021.На даний момент умільці провели ряд досліджень. Добровольці, які беруть участь в експериментах, відзначили, що смак напою стає більш яскравим і вираженим в той момент, коли келих важчає. Цей факт став підтвердженням того, що на смакові якості тих чи інших продуктів впливає не тільки спосіб подачі і естетка в оформленні страв, але й вага посуду.
На нашому сайті вибрати естетичну посуд, в якій їжа буде здаватися смачніше, ви можете в
цьому розділі.